Una dintre specializarile bine-cunoscute in stomatologie este chirurgia dentara. Asa cum ii spune si numele, este vorba de o ramura invaziva, care impune o mare responsabilitate atunci cand vine vorba de efectuarea interventiilor stomatologice.
In cadrul Apex Dental Clinic, interventiile chirurgicale sunt realizate de medicul specialist in chirurgie dentara, atunci cand este absolut necesar. De cele mai multe ori, interventiile chirurgicale sunt realizate in momentul in care dintele nu mai poate fi salvat prin interventii conservatoare, acesta riscand sa puna in pericol si mentinerea altor dinti de pe arcada.
Care sunt cele mai des intalnite interventii chirurgicale?
De-a lungul timpului, orice pacient poate ajunge in fata specialistului in chirurgie orala #ApexDent pentru o interventie.
Fie ca este vorba despre o extractie dentara sau despre inserarea unui implant, procedurile chirurgicale sunt realizate cu mult profesionalism, rabdare si resposabilitate.
Extractiile dentare
Una dintre cele mai intalnite interventii chirurgicale realizate in cadrul Apex Dental Clinic este extractia dentara. Aceasta este o manopera invaziva, care presupune eliminarea unui dinte afectat substantial de pe arcada dentara.
Extractiile dentare sunt indicate numai de catre medicul specialist, in mai multe situatii aparte, printre care se numara:
- O distrugere a coroanei suficient de mare incat dintele sa nu mai poata fi restaurat printr-o coroana de acoperire
- O fractura corono-radiculara, dintele in cauza fiind afectat de un traumatism suficient de puternic
- Un dinte foarte mobil, care sufera de parodontoza aflata intr-un stadiu destul de avansat
- Extractii dentare in scop ortodontic, atunci cand medicul specialist in ortodontie din cadrul Apex Dental Clinic decide ca este necesara aceasta interventie
- Dintele prezinta o infectie persistenta la nivelul radacinii dentare, iar tratamentul efectuat de medicul specialist in endodontie nu pare a da roade
De asemenea, o categorie aparte de extractii dentare sunt cele realizate pentru molarii de minte. Ultimii molari de pe arcada pot ramane inclusi in osul alveolar, neavand un spatiu suficient de eruptie. In acest caz, pacientul poate avea parte de dureri puternice si de un disconfort accentuat, iar dintii de pe arcada dentara isi pot modifica locul, devenind usor inghesuiti.
Extractia unui dinte inclus (implicit, si molarii de minte neerupti) poarta denumirea de odontectomie, interventia chirurgicala fiind realizata de un specialist in chirurgie orala in cadrul clinicii dentare dint Bucuresti. De cele mai multe ori, odontectomia este recomanda in cazul in care:
- Dintele nu mai poate erupe pe arcada, fie din cauza ca nu mai are loc, fie din cauza unei pozitii neobisnuite (dintele este inclinat sau rotit)
- Dintele impiedica eruptia altor dinti, situatie observata de obicei de medicul specialist in pedodontie, la controlul de rutina al micilor pacienti
- Tratamentul ortodontic impune extractia anumitor dinti care se dovedesc a fi inclusi in osul alveolar
Indiferent de motive, este esential ca inaintea unei extractii dentare clasice si a unei odontectomii, pacientul sa realizeze o radiografie de tip OPG – ortopantomograma. Astfel, medicul specialist in chirurgie orala poate evalua corespunzator situatia, coreland imagina din radiografie cu aspectul cavitatii orale.
Sinus-lifting
Operatia de sinus-lifting este o alta interventie des intalnita in cabinetul stomatologic din Bucuresti, medicul specialist in chirurgie orala alegand sa realizeze acest tip de procedura pacientilor care isi doresc implanturi la nivelul arcadei maxilare.
Sinusurile maxilare sunt niste cavitati pline cu aer si marginite de o membrana subtire, fiind continute in grosimea osului maxilar. Aceste cavitati joaca un rol esential pentru mentinerea calitatii vietii, fapt ce duce la o grija sporita in timpul procedurilor chirurgicale in zonele vecine.
De cele mai multe ori, operatia de sinus-lifting este necesara in cazul in care pacientii au pierdut unul sau mai multi dinti din zona laterala a arcadei maxilare si nu au recurs imediat la un tratament restaurator pe implant.
Mentinerea unui spatiu gol, liber pe arcada duce la „prabusirea” podelei sinusului maxilar, osul de la acest nivel devenind din ce in ce mai subtire. In cazul in care operatia de sinus-lifting nu ar avea loc, implantul dentar inserat in zona respectiva ar putea perfora membrana sinusului si patrunde in sinus.
Perforarea sinusului maxilar nu doar ca duce la nereusita interventiei de inserare a implantului dentar, dar poate avea si numeroase efecte nedorite asupra starii de sanatate generala a pacientului, generand aparitia sinuzitelor si a infectiilor la acest nivel.
In cadrul operatie de sinus-lifting, medicul chirurg #ApexDent va adauga os la nivelul zonei afectate, pe sub membrasa sinusala, cu foarte mare grija ca aceasta sa nu fie perforata. In momentul in care cantitatea de os este suficienta si interventia s-a dovedit a fi un succes, pacientul poate trece la pasul urmator – de inserare propriu-zisa a implantului dentar.
Operatia de sinus-lifting se poate realiza in mai multe moduri, printre care se numara:
- Sinus lifting extern, realizat cu fereastra laterala: tipul acesta de interventie se realizeaza cand cantitea de os adaugata la nivel local este una destul de mare – gingia este incizata, ridicata cu grija si aditia de os se realizeaza cu mare grija, urmand ca pacientul sa revina la cabinetul stomatologic din Bucuresti dupa aproximativ 7 luni, pentru evaluarea rezultatului.
- Sinus-lifting intern, realizat printr-un orificiu la nivelul crestei: procedura se adreseaza pacientilor care nu au nevoie decat de o aditie mica de os, astfel incat se realizeaza un singur orificiu cu mare grija pentru ca membrana sa nu fie perforata. Materialul osos este inserat la nivelul respectiv, iar pacientul revine la control dupa aproximativ 7-9 luni pentru a stabili daca procedura a fost un succes.
Interventiile chirurgicale pot cauza anxietate si teama pacientilor, motiv pentru care specialistii Apex Dental Clinic sunt foarte preocupati sa comunice deschis cu pacientii. Astfel, nu doar ca pacientii cunosc de la bun inceput procedurile ce trebuie realizate din cadrul planului de tratament, dar se bucura si de explicatii suplimentare cu privire la cum va decurge intreaga perioada de tratament.