Endodontia este ramura medicinii dentare care are ca obiect de studiu diagnosticul, prevenirea si tratamentul afectiunilor pulpare. Deseori, pacientii se prezinta in cadrul Aepex Dental Clinic cu probleme care tin de nervul dentar, respectiv de vitalitatea dintelui.
Care sunt principalele manopere endodontice realizate de catre medicii specialisti #ApexDent?
Cand vine vorba de endodontie, pacientii cunosc termenul de „scoatere a nervului”. Aceasta procedura presupune ca dintele afectat este devital, nervul acestuia fiind compromis. In aceeasta situatie, este nevoie de un tratament de canal care are ca scop:
- Indepartarea continutului pulpar (al nervului), pentru a minimiza riscul de aparitie al unei infectii la nivelul varfului radacinii dentare
- Sterilizarea canalelor dentare din care s-a scos nervul afectat
- Obturarea canalelor dentare cu ajutorul unor materiale de tip pasta, special concepute
- Refacerea coroanei dintelui afectat, cu ajutorul pivotilor si a coroanelor dentare de acoperire.
Care sunt motivele principale pentru care un pacient ajunge pe scaunul medicului endodont?
Deseori pacientii se prezinta in cabientul stomatologic cu dureri foarte puternice, iradiante, care nu mai sunt calmate de pastile. In acest caz, medicul stomatolog poate banui o afectare a nervului, fiind esentiala o consultatie de rutina si o radiografie retro-alveolara, pentru a putea stabili un diagnostic corect.
Principalele cauze care duc la aparitia afectarii pulpare sunt:
1. Cariile dentare netratate, care au evoluat pana la nivelul nervului dentar
Caria dentara este o afectiune ce se manifesta initial la nivelul smaltului dentar, tesutul care acopera dintele la exterior. Acesta este foarte dur si foarte bine mineralizat, motiv pentru care caria poate evolua destul de lent, fara a fi remarcata.
In momentul in care caria dentara depaseste smaltul si ajunge in dentina (tesutul subiacent smaltului dentar), pacientul poate incepe sa simta o durere la contumul de alimente prea dulci sau prea reci, semn ca afectiunea s-a dezvoltat suficient de profund.
In cazul in care pacientul amana tratamentul cariei si nu alege sa faca o vizita medicului specialist, caria poate evolua si mai profund, la nivelul pulpei dentare aflate sub dentina. Pulpa dentara contine, printre altele, si nervul dentar.
Odata infectat cu bacterii provenite de la nivelul cariei, nervul dentar este compromis si dintele isi pierde vitalitatea.
Problema majora pe care o aduce afectarea pulpara este raspandirea infectiei la nivelul osului. Radacinile dentare sunt fixate in osul alveolar, ceea ce inseamna ca o infectie la nivelul canalelor radacinii se poate extinde la nivelul osului, punand in pericol pastrarea dintelui pe arcada.
2. Traumatismele dento-parodontale
Mai des intalnite la copii si la tineri, traumatismele dento-parodontale soldate cu fracturi pot expune nervul dentar, vitalitatea acestuia fiind pusa in pericol.
Este esential ca pacientii cu astfel de probleme dentare sa se precinte cat mai repede la cabinetul stomatologic, unde un specialist #ApexDent poate evalua statusul oral si poate interveni in timp record.
3. Esecul unui tratament de canal anterior, cauzat de:
- Lipsa instrumentarii corespunzatoare a canalelor
- Nu s-au reperat toate canalele dentare, existand canale restante cu pulpa infectata
- Obturatie post-interventie endodontica sau coroana dentara nu au fost realizarte corect
Un alt motiv pentru care pacientii pot necesita tratament endodontic este interventia protetica: uneori, medicul specialist in protetica dentara poate solicita devitalizarea unui dinte, cu scopul de a asigura reusita lucrarii protetice (a coroanei sau a puntii dentare)
Ai grija de sanatatea dintilor tai! Programeaza-te ONLINE si beneficiaza de un tratament endodontic profesional realizat de catre medicii specialisti #ApexDent!
Cum evaluezi reusita unui tratament endodontic?
Tratamentul endodontic de canal este o procedura meticuloasa, care presupune multa pricepere, rabdare si profesionalism. Astfel, medicii specialisti #ApexDent ofera o deosebita atentie pacientilor care necesita astfel de interventii, scopul final fiind acela de a obtine un rezultat de succes.
Reusita unui tratament de canal se obtine in urma:
- Izolarii corespunzatoare a dintelui, de multe ori fiind necesar ca pacientul sa aiba aplicata diga in timpul tratamentului endodontic
- Identificarea corecta a canalelor radiculare – motivul principal pentru care un medic endodont #ApexDent ii poate solicita pacientului o radiografie retro-alveolara inainte de interventie este acela ca imaginea radiologica furnizeaza informatii pretioase cu privire la pozitionarea si orientarea canalelor radiculare ce trebuie instrumentate, precum si cu privire la lungimea lor
- Tratamentul complet si corect – pacientii trebuie sa cunoasca faptul ca medicul specialist in endodontie le poate solita o radiografie retro-alveolara si dupa tratament, pentru a putea evalua reusita tratamentului (semn ca toate canalele radiculare au fost instrumentate si obturate pana la capat).
- Dezinfectarea corespunzatoare a canalelor
- Atentie sporita in ceea ce priveste fractura instrumentelor pe canal: exista multe situatii in care tratamentul endodontic a fost necesar din auza unui ac rupt in canal
Aspectul dintelui dupa tratamentul endodontic
Medicii specialisti #ApexDent pun foarte mare accent pe comunicarea cu pacientul, astfel incat acesta sa cunoasta toate implicatiile tratamentului, precum si efectele si consecintele ulterioare.
Astfel, este bine de stiut faptul ca, dupa o interventie endodontica, dintele devine casant (este mai putin rezistent in comparatie cu un dinte natural) si poate capata modificari inestetice de culoare.
De aceea, specialistii #ApexDent recomanda ca dintele sa fie restaurat cu ajutorul unei coroane dentare, in urma tratamentului endodontic.
Coroana dentara este o piesa protetica fixa, care se fixeaza la nivelul dintelui cu ajutorul unui ciment adeziv. Aceasta reda forma si functionalitatea dintelui, pacientul bucurandu-se de un rezultat deosebit de estetic si de redobandirea functiei masticatorii si fonatorii.
Coroanele dentare reprezinta varianta ideala in ceea ce priveste restaurarea coroana a unui dinte ce a suferit un tratament endodontic in urma evolutiei grave a unei carii.
Practic, in cazul in care caria dentara a distrus semnificativ coroana unui dinte si a compromis vitalitatea nervului dentar, dintele poate fi restaurat cu ajutorul unui tratament mecanic si a unei coroane dentare.
Asadar, pacientul se poate bucura de rezultate excelente in final!
Coroanele dentare sunt piese protetice deosebit de fizionomice, confectionare din materiale variate, printre care se numara: zirconiul si cermica.
Astfel, in urma unui tratament de canal in cadrul Apex Dental Clinic, pacientul se bucura de rezultate uimitoare:
- Disparitia senzatiei dureroase cauzate de infectarea nervului dentar
- Obturarea canalelor radiculare si siguranta ca infectia a fost eliminata complet
- Refacerea coronara cu ajutorul unei coroane dentare fizionomice
- Redobandirea increderii de sine, estetica, masticatia si fonatia fiind restaurate
Specialistii #ApexDent recomanda vizitele periodice la cabientul stomatoloigc, in scopul de a depista afectarile dentare intr-un stadiu incipient. Astfel, pacientul nu va ajunge in stadiul de afectare pulpara, iar sanatatea orala va fi mentinuta la un nivel optim pentru o perioada indelungata.