Copiii ar trebui obisnuiti inca de la varste fragede sa frecventeze cabinetul stomatologic alaturi de parinti. Apex Dental Clinic dispune de specialisti in pedodontie pregatiti profesional pentru a putea interactiona in cel mai placut mod cu micutul pacient, astfel incat vizita la cabinet sa fie cat mai placuta.
Pedodontia este ramura stomatologiei care se ocupa cu studiul problemelor odontale (printre acestea se numara cariile dentare, traumatismele dento-alveolare) si parodontale la copii, precum si cu tratamentul acestora (inclusiv metode de prevenire).
Cand ar trebui sa vina un copil la medicul stomatolog?
In ceea ce priveste varsta optima pentru prima vizita la cabientul stomatologic, parintii ar trebui sa stie ca este indicat ca aceasta sa aiba loc in jurul varstei de 1 an. In acest moment, micutul prezinta deja cativa dinti la nivelul arcadei dentare, motiv pentru care este ideal ca medicul specialist pedodont sa evalueze statusul dezvoltarii dentare.
Prima vizita la cabinetul stomatologic poate decurge foarte usor si placut, medicii din cadrul #ApexDent fiind deschisi si pasionati in ceea ce priveste comunicarea cu cel mic. Astfel:
- Sedinta este una de scurta durata, de acomodare, in care copilul este in recunoastere
- Medicul ii poate explica celui mic foarte pe scurt ce urmeaza sa faca, folosind cuvinte cat mai simple
- Parintii sunt prezenti alaturi de copil in cabinet
- Examinarea se poate realiza, cel mai bine, in bratele mamei, astfel incat copilul sa fie cat mai linistit
In cadrul unei singure sedinte de consultatie, specialistul in parodontologie poate observa numeroase modificari la nivelul cavitatii orale a copilului, printre care se numara:
- Cariile dentare precoce, cunoscute sub denumirea de „carie de biberon”
- Cariile dentare asociate cu modificari ale smaltului – cu alte cuvinte, smaltul poate prezenta defecte de structura (cunoscutele hipoplazii sau hipomineralizari), fiind mult mai vulnerabil la aparitia cariilor dentare
- Pericoronarite, hematoame si chisturi de eruptie (tulburari de eruptie care provoaca disconfort accentuat copiilor), vizibile in dreptul dintilor care urmeaza sa erupa in scurt timp
Care sunt cele mai intalnite probleme dentare la copii?
Specialistii #ApexDent au foarte mare grija sa ofere informatii complete parintilor care se prezinta cu cei mici in cabinetul stomatologic. Astfel, parintii sunt la curent cu privire la modificiarile care au loc la nivelul cavitatii orale, primid sfaturi personalizate pentru a putea preveni complicatiile.
Caria de biberon este una dintre cele mai frecvente probleme semnalate de catre parinti. Aceasta se manifesta foarte devreme, in primii 2 ani de viata, la nivelul dintilor de lapte. Principalele motive pentru care apare caria de biberon sunt:
- Consumul continuu, haotic, in special nocturn, de lichide indulcite in biberon sau in suzeta
- Nerespectarea igienei orale a celui mic
- Existenta bacteriilor cauzatoare de carie la nivelul cavitatii orale
- Boli generale ale copilului care afecteaza glandele salivare, producand mai putina saliva
Cum recunosti caria de biberon?
Caria de biberon evolueaza foarte rapid, motiv pentru cari stadiul incipient al sau este foarte greu de observat de catre parinti.
De obicei, aceasta este remarcata la nivelul dintilor de pe o parte a arcadei sau la nivelul tuturor dintilor, in functie de pozitia copilului in timpul consumului de biberon cu lichid dulce.
Cariile sunt prezente intial pe fetele laterale ale coroanei dentare, iar in lipsa unui tratament acestea pot duce la distrugerea completa a coroanei dentare, dintii capatand aspectul de resturi radiculare.
Cum poti preveni caria de biberon?
Este esential ca parintii sa cunoasca faptul ca aparitia cariei de biberon poate fi foarte usor prevenita prin simple masuri legate de dieta si de igiena orala. Medicii stomatologi pedodonti din cadrul Apex Dental Clinic sunt foarte preocupati sa le ofere parintilor consiliere si sfaturi cu privire la cum pot avea grija de sanatatea orala a copiilor, astfel:
- Consumul de lichide indulcite (lapte indulcit, sucuri de fructe) in biberon trebuie limitat, in special in timpul noptii, cand fluxul salivar scade si dintii nu mai sunt la fel de bine protejati de saliva
- Suzeta nu ar trebui sa fie imbibata cu lichide indulcite
- Alaptarea la san ar trebui intrerupta dupa varsta de aprixmativ un an si jumatate
- Medicamentele dulci, de tipul siropurilor, ar trebui evitate
- Consumul de dulciuri intre mese ar trebui limitat
- Igiena orala se poate realiza cu o periuta mica, cu peri moi, cu sau fara pasta de dinti
- Periajul dentar este efectuat de parinti, curatandu-se sistemativ fiecare dinte si fiecare suprafata dentara
- Copiii pot consuma guma cu xilitol (un indulcitor natural extras din fructe, fara potential de a cauza carii dentare), pentru a stimula producerea de saliva
De asemenea, proceduri esentiale pentru a mentine sanatatea dintilor in ceea ce priveste copiii si adolescentii sunt reprezentate de sigilare si fluorizare.
Ce este fluorizarea?
Fluorizarea este un procedeu care favorizeaza remineralizarea si intarirea smaltului, facandu-l mai rezistent la atacul acid producator de carii dentare. Fluorizarea se poate realiza:
- Zilnic, acasa, cu ajutorul pastelor de dinti sau a apelor de gura care contin fluor in diferite concentratii (medicul specialist pedodont este cel care prescrie tipul de produs indicat, in functie de necesitatea fiecarui copil in parte)
- Periodic, in cabinetul stomatologic, cu ajutorul lacurilor fluorurate sau a gelulilor care contin fluor.
Ce este sigilarea?
Sigilarea este o manopera rapida, minim-invaziva, realizata de catre medicul pedodont #ApexDent, ce consta in aplicarea unui material dentar fluid la nivelul fetelor ocluzale a dintilor laterali.
Cu alte cuvinte, fetele dentare care contribuie la masticatia alimentelor prezinta un relief variat, retentiv, in care se pot acumula alimente si care sunt foarte greu de curatat de catre cel mic.
Cu ajutorul sigilarii, retentiile sunt acoperite, astfel incat dintele nu mai prezinta riscul de a restrictiona alimente, minimizand riscul de aparitie al cariilor dentare.