Afectarea parodontala este din ce in ce mai intalnita in randul pacientilor, aceasta fiind remarcata de catre medicii specialisti #ApexDent foarte frecvent.
Parodontologia se ocupa cu studierea sistemului care fixeaza si care mentine dintii in osul alveolar. Afectiunile parodontale sunt, de cele mai multe ori, de natura cronica, fiind cauzate de mai multi factori, cei mai intalniti fiind:
- Nerespectarea igienei orale care favoreaza dezvoltarea bacteriana
- Actiunea nociva a florei microbiene
- Malpozitiile dentare care ingreuneaza realizarea igienizarii
Problema majora pe care afectarea parodontala o pune in discutie este cea legata de pierderea dintilor. Astfel, in lipsa unui tratament realizat la timp, precum si a unei bune dispensarizari, pacientii pot ajunge in stadiul grav de pierdere ireversibila a dintilor de pe arcada.
Care sunt principalele motive pentru care apar problemele de natura parodontala?
Parodontopatiile, cunoscute si sub denumirea de „boli parodontale” pot aparea din mai multe motive. Este esential ca pacientul sa cunoasca factorii care predispun la aparitia acestor afectiuni, motiv pentru care vizitele la medicul specialist #ApexDent joaca un rol important.
Astfel, cauzele majore care duc la aparitia bolilor parodontale sunt:
1. Nerespectarea igienei orale zilnice
Neglijarea igienizarii zilnice a dintilor si a folosirii mijloacelor auxiliare de profilaxie (ata dentara, apa de gura, dus bucal, etc.) pot avea un impact major asupra sanatatii dentare. Astfel, lipsa igienizarii corespunzatoare duce la acumularea de resturi alimentare in spatiile dintre dinti si pe suprafata gingiilor.
Depozitele dentare pot fi de doua feluri:
- Placa microbiana, formata pe seama resturilor alimentare restante in cavitatea orala, necuratate corespunzator, colonizate de bacteriile prezente in mod normal in mediul oral
- Tartru dentar (cunoscut si sub denumirea de „piatra dentara”), care nu este altceva decat placa microbiana intarita de care sarurile minerale prezente in saliva.
Un aspect esetial de punctat in ceea ce priveste diferenta majora dintre placa microbiana si tartru dentar este reprezentata de faptul ca tartrul nu poate fi eliminat acasa!
Placa microbiana este vizibila pe dinte sub forma unor depozite galbui si poate fi curata foarte usor in primele zile de la formare, prin simplul periaj dentar.
Altfel, tartrul dentar format este tare, aderent de dinte si nu mai poate fi eliminat prin periajul dentar realizat in confortul locuintei. Depozitele de tartru dentar sunt foarte iritante pentru tesutul gingival, ele putand fi curatate doar de catre medicul specialist in cabinetul stomatologic din cadrul Apex Dental Clinic!
2. Nerespectarea vizitelor periodice la cabinetul stomatologic
In mod ideal, pacientii ar trebui sa se prezinte de cel putin doua ori pe an in cabinetul stomatologic pentru consultatii de rutina si pentru sedinte de profilaxie (care cuprind mai multe manopere realizate intr-o singura sedinta, si anume: detartraj cu ultrasunete, periaj profesional si procedura de tip Air-Flow).
Curatarea periodica a dintilor cu ajutorul menoperelor profilactice realizate de catre medicul specialist #ApexDent contribuie masiv la diminuarea riscului de dezvoltare a afectiunilor parodontale. Tartrul subgingival si placa microbiana sunt curatate atent, tesutul gingival fiind protejat corespunzator.
De asemenea, in cadrul unei consultatii de rutina, medicul specialist poate sa evalueze starea de sanatate a gingiilor, existand sansa ca o afectiune parodontala incipienta sa fie descoperita la timp. Astfel, pacientul se poate bucura de un tratament complet reversibil si eficient, iar riscul de pierdere al dintilor prin afectare parodontala grava este considerabil diminuat.
3. Bolile generale precum diabetul, afectarea cardiaca, etc.
Pacientii care sufera de boli cronice grave sunt incurajati de catre medicii specialisti #ApexDent sa se prezinte mai des la cabientul stomatologic, pentru a putea monitoriza atent efectele prezente asupra cavitatii orale.
4. Sarcina
Este bine de stiut faptul ca femeile insarcinate sunt mult mai predispuse la afectarea gingivala din cauza dezechilibrului hormonal dezvoltat odata cu sarcina.
Astfel, viitoarele mame se pot confrunta cu „gingivita de sarcina” – inflamatia gingivala este cauzata pe un fond hormonal (cresterea nivelului de estrogen din sange), ceea ce presupune ca pacientele sa fie mult mai atente in ceea ce priveste igiena si vizitele periodice la medicul specialist #ApexDent.
5. Bacteriile
Temuta boala parodontala, denumita popular „parodontoza” este cauzata, de cele mai multe ori, de o bacterie denumita Porphyromonas gingivalis – acesta fiind principalul agest patogen implicat in dezvoltarea bolii parodontale, putand provoca multiple leziuni la nivelul altor organe, in cazul lipsei unui tratament eficient.
Cum recunosti afectarea parodontala?
De obicei, afectiunile parodontale pot fi foarte des recunoscute de catre pacienti, semnele si simptomele fiind foarte clare si evidente. Este important ca pacientii sa recunoasca aceste semne si sa se prezinte la o consultatie la Apex Dental Clinic pentru a evalua statusul sanatatii orale.
Initial, afectarea gingivala se manifesta prin aparitia inflamatiei – cunoscuta sub denumirea de „gingivita”.
Gingivita este destul de usor de recunoscut de pacient, putand fi cauzata atat de factori fiziologici (precum dezechilibrele hormonale din sarcina), precum si de factori patologici (legati de tartru dentar si de proliferarea bacteriilor daunatoare).
Principalele modificari care au loc la nivelul gingiilor si care pot fi recunoscute de pacient foarte usor sunt:
- Aparitia sangerarilor in timpul periajelor dentare, in stadiile avansate de afectare putand sa se ajunga chiar si la sangerari spontane
- Aparitia durerilor gingivale, resimtite la periaj
- Gingiile insep sa isi modifica aspectul natural – astfel, din roz-pal, acestea capata o nuanta rosie-violacee
- Gingiile devin umflate, tumefiate, iar marginii gingivale par „a se desprinde” de pe dinte, oferind un aspect inestetic
- Pacientul isi poate pierde increderea in sine si calitatea vietii are de suferit din cauza modificarilor estetice si functionale
- Respiratia poate capata un miros neplacut cauzat de depunerile de placa microbiana si de tartru dentar necuratate
In cazul in care aceste semne de afectare sunt ignorate iar pacientul nu se prezinta la medicul specialist in parodontologie pentru un tratament eficient, tartrul gingival prezent in cavitatea bucala conduce la aparitia retractiilor gingivale.
Tartrul dentar este un factor puternic iritant pentru tesuturile gingivale, ceea ce inseamna ca, pentru a se apara, gingia va trebui sa se retraga din calea lui.
In urma retractiei gingivale, radacinile dintilor (care in mod normal nu sunt vizibile in cavitate bucala) sunt expuse factorilor daunatori prezenti in cavitatea orala.
Radacinile dintilor sunt acoperite de un tesut numit cement, mult mai putin mineralizat decat smaltul si mai predispus la aparitia cariilor si a diferitelor probleme.
Retractia gingivala se insoteste, cel mai des, si de aparitia pungilor gingivale – zone in care gingia de desprinde de pe dinte la nivelul carora gasim placa microbiana si bacterii. Pungile parodontale si retractia gingivala sunt semne ca deja gingivita netratata a evoluat in temuta boala parodontala.
Boala parodontala consta in pierderea treptata a stabilitatii dintilor, acestia capatand diferite grade de mobilitate. In cazul in care nu se intervine terapeutic, dintii pot deveni din ce in ce mai mobili, putand sa se ajunga si la situatia dramatica de pierdere a dintilor de pe arcada dentara.